Tips voor starters in krappe woningmarkt

U woont nog steeds in het studentenhuis waarin u woonde toen u studeerde. Echter, u bent nu een starter en hebt een serieuze baan. Het studentenleven bent u wel ontgroeid. Voor huur komt u niet in aanmerking en terug naar uw ouders is echt geen optie. Dan toch maar een koopwoning overwegen. Maar hebt u als starter wel mogelijkheden in een huizenmarkt die op slot zit? Jazeker! Deze opties hebt u als starter.

Aankoopmakelaar

Op dit moment zijn de cijfers niet in het voordeel van de koper. Als koper hebt u keuze uit gemiddeld 0,7 woningen. Dat houdt simpelweg in dat er niet genoeg huizen zijn voor het aantal woningzoekenden. Als starter hebt u wellicht te maken met een beperkt budget, waardoor de keuze alleen maar minder wordt. Om toch in aanmerking te komen voor een woning is het in de eerste plaats raadzaam een aankoopmakelaar in de arm te nemen. 

Zonder aankoopmakelaar wordt het echt een mission impossible. De aankoopmakelaar is namelijk heel goed op de hoogte van het marktaanbod enerzijds en uw wensen anderzijds. Hij heeft het juiste netwerk om uw kans op een woning te vergroten. Daarnaast helpt de aankoopmakelaar tijdens de onderhandelingen en dat kan in sommige gevallen best heel fijn zijn. 

Voorbereiding

In de zoektocht naar een woning, hebt u vaak een aantal wensen voor uzelf op papier gezet. U wilt een tuintje, liefst op het zuiden. Minimaal drie kamers en een eigen parkeerplek voor de deur. Het is altijd goed om voorbereid op zoek te gaan. Dat helpt mee in het beslissingstraject, dat in een periode van krapte slechts kort is. Er zijn veel meer kapers op de kust, dus veel bedenktijd is er niet. Zet uw wensenlijst op volgorde van prioriteit. Wat is een musthave en wat is een want. Met andere woorden, waarop laat u een woning wel aan u voorbijgaan en waarop wilt u wel wat inleveren. 

Afschaffen overdrachtsbelasting

Het goede nieuws is dat de overdrachtsbelasting per 2021 wordt afgeschaft voor starters. Overdrachtsbelasting is een belasting die u betaalt als u een bestaande woning koopt en bedraagt 2 procent van de totale koopsom. U betaalt bij een woning van € 175.000,- dus € 3.500,- extra aan belasting. Dat is, zeker voor een starter, heel veel geld. Voor starters tussen de 18 en 35 vervalt deze belasting per 2021. Vanaf 31 maart 2021 geldt overigens dat de koopsom van de woning minder moet zijn dan € 400.000,-. Tot deze datum is er geen grensbedrag vastgesteld. Door deze maatregel, hebt u als starter een beetje extra financiële ruimte wat het verschil kan betekenen tussen net wel of net niet. 

Eigen geld

Het kopen van een woning is een kostbaar project. Natuurlijk klopt u bij de bank aan voor een hypotheek. Wat u zeker gaat helpen is de inbreng van eigen geld. Daarmee vergroot u direct uw kansen. U kunt bovenop de hypotheek eigen geld inbrengen om de woning te financieren. Dat houdt wel in dat u de komende tijd flink moet gaat sparen. Misschien is het dan toch niet zo’n slecht idee om eerst weer even een jaartje bij uw ouders te gaan wonen. 

Wees creatief

Lukt het nog steeds niet om u ertussen te wringen, wees dan creatief. Koop bijvoorbeeld een woning met een goede vriend of vriendin, die net als u als starter niet aan een geschikte woning komt, en deel de woning doormidden. Of kijk eens in de omliggende, minder populaire, gemeenten. Wie weet vindt u op fietsafstand net die ene woning die perfect past. 

Laat vooral uw hoofd niet zakken en geef niet op. Er komt een moment dat ook u aan de beurt bent. 

Deel dit bericht