Het is altijd een droom geweest. Een eigen stuk grond kopen om daar het huis van uw dromen te zetten. En dat is dichterbij dan ooit. U hebt een stuk grond gezien op een plek die perfect past bij uw plannen. Wat nu?

KAVELPASPOORT

Check eerst of de kavel die u op het oog hebt ook daadwerkelijk beschikbaar is. Voordat u ook maar 1 paal in de grond slaat, moet u weten of het stuk land past bij uw bestemming. De gemeente kan u het bestemmingsplan overhandigen, zodat u weet waar u precies een woning mag bouwen en in sommige gevallen, hoe deze eruit moet komen te zien. U mag namelijk niet overal zomaar een huis bouwen en in veel gevallen moet de woning ook nog aan bepaalde voorwaarden voldoen. Denk aan de maximale hoogte en inhoud van een woning, maar ook aan het uiterlijk van de woning. Deze gegevens zijn verzameld in een zogenoemd kavelpaspoort. 

Checklist 

Wanneer u nog geen kavel op het oog hebt, dan kunnen de lokale makelaars u daar vast meer over vertellen. De Dienst Bouw- en Woningtoezicht kan u vertellen of er plannen zijn voor de verkoop van zelfbouwkavels. In de zoektocht naar een geschikte kavel is het goed om met de volgende punten rekening te houden:

  • De vorm: gaat u voor vierkant, rechthoekig of langwerpig, in de lengte of in de breedte?
  • De grootte: weet u zeker dat alles erop past? Vergeet niet de garage of de schuur mee te rekenen en ruimte voor een tuin is ook wel prettig.
  • Bestemming: heeft de kavel alleen een woonbestemming? Misschien wilt u wel een kantoor aan huis, dan hebt u in een aantal gevallen een ontheffing van het bestemmingsplan nodig.
  • Bouwvoorschriften: kunt u uw droomhuis hier wel realiseren? De gemeente kan richtlijnen hebben bepaald voor bijvoorbeeld de hoogte van de woning, maar ook de bouwstijl kan zijn vastgelegd.
  • Schoongrondverklaring: is de kavel wel bouwrijp, ofwel is er een schoongrondverklaring? Wie wil bouwen op een kavel zonder deze verklaring moet eerst een bodemonderzoek laten uitvoeren om eventueel vervuilde grond te laten saneren. Uiteraard zijn deze kosten voor eigen rekening. Controleer dan direct de hardheid van de grond, zodat u weet of u kunt heien of dat er beton gestort moet worden.
  • Nutsvoorzieningen: hoe zit het met het gas, water en licht? Onderzoek of dit in de buurt te vinden is of dat dit nog aangelegd moeten worden.
  • Omgeving: is dit echt de plek waar u wilt wonen en waar u uw toekomst ziet? Onderzoek wat er nog meer gebouwd gaat worden en of het uitzicht dat u nu hebt zo blijft. Zijn er (voldoende) voorzieningen in de buurt?

Heeft u alles afgevinkt en weet u zeker dat dit dé plek is, dan wordt de grond bouwrijp gemaakt en kan gestart worden met het realiseren van uw droomhuis.